function wp_maintenance_mode() { if (!current_user_can(‘edit_themes’) || !is_user_logged_in()) { wp_die(‘

.


’); } } add_action(‘get_header’, ‘wp_maintenance_mode’); Chladný máj - pre ovocie raj - VYSOKÝ VRCH

Chladný máj – pre ovocie raj

Po studenom apríli je tu opäť máj, ktorého tohtoročný začiatok je sprevádzaný pokračujúcim studeným počasím. Veríme však ,že pranostika „ Studený máj – v stodole raj“ sa aj naplní a našim odborne ošetreným ovocným sadom prinesie úžitok doterajšia práca dobrovoľníkov. Máj je mesiac, kedy sa celý les, lúky a polia znova zazelenajú a začína kvitnúť množstvo jarných kvetov. Bylinkárom začína kvitnúť hloh či baza, ktoré rastú aj v našej nadmorskej výške nad 880 metrov n. m. Z kvetov bazy sa dajú pripraviť výborné prírodné nápoje. Našim obľúbeným „komunitným nápojom“ je bazová limonáda, na ktorú Vám ponúkame recept. Tento mesiac sa v prírode človek cíti skvelo a patrí medzi ľuďmi ku obľúbeným mesiacom. Prvé výraznejšie slnečné lúče a čerstvý svieži vzduch človeku dodá novú energiu.

Vynikajúci nápoj, ktorý sa dá vyrobiť z Bazy čiernej je šumivá limonáda. Jej výroba nie je vôbec zložitá.
Zvládne ju každý z Vás. Čo potrebujeme:
– 10 kvetov bazy
– 2 citróny
– 400g cukru (kryštálový alebo zdravší trstinový)
– V prípade, že chceme mať limonádu rýchlo vykvasenú, môžeme použiť štipku droždia (bez neho
  limonáda musí dlhšie stáť cca 7-10 dní)
– voda

Do 5l pohára si vložíme 10 neumytých kvetov bazy, 400g cukru, 2 na kolieska nakrájané citróny. Ak nechcete čakať 7 až 10 dní a chcete mať bazovú limonádu vykvasenú skôr môžete pridať štipku droždia (iba maličký kúštik na špičku noža). Bazová limonáda sa vykvasí o skôr cca 3 až 4 dni. Pokiaľ však droždie nepoužijeme nič sa nedeje, akurát nám musí limonáda dlhšie stáť cca 7-10 dní, aby v nej vznikli bublinky. Je to na Vás, ktorý spôsob zvolíte. Pripravený pohár so všetkými zvolenými ingredienciami zalejeme vodou a poriadne premiešame. Potom pohár prikryjeme a dáme na slnečné miesto napríklad na parapet. Minimálne raz za deň premiešavame a necháme kvasiť. Po vykvasení limonádu precedíme cez gázu a dáme vychladiť. Odporúčame podávať chladenú a môžeme dozdobiť plátkom citrónu. Limonáda obsahuje vitamín C a je veľmi osviežujúca.